torsdag 25 oktober 2018

Attefallshus på 30 kvm

Idag är det tillåtet att bygga attefallshus som är maximalt 25 kvm stora, med en "tomtyta" på totalt 40 kvm (25 + 15 kvm). Regeringen har dock kommit med ett nytt förslag som skulle innebära att attefallshusen istället kan vara upp till 30 kvm med tomtytan på fortsatta 40 kvm. Tanken är att kunna disponera de tillåtna kvadratmetrarna som man vill och något mer flexibelt i lagens mening. Regeringens förhoppning är att man med denna förändring skall locka fler till att bygga attefallshus som kan hjälpa till med att förbättra den aktuella bostadssituationen i Sverige. Detta var tanken från början men man lyckades inte få igenom den byggnadsboom som man hade hoppats på.


Attefallshus på 30 kvm innebär mer boyta

Det finns flera olika anledningar till varför man skulle vilja bygga ett attefallshus. Tanken är att det denna sorts byggnad skall fungera som en komplementbyggnad och måste befinnas nära intill huvudhuset. Kanske vill man ha ett större garage, kanske vill man utöka sin gäststuga med ett helt fristående hus eller så kanske man vill skapa en mysig lounge där man kan umgås hela familjen.

Oavsett anledning så kan det vara intressant att bygga ett attefallshus på 30 kvm, om detta skulle gå igenom med regeringen. Komplementbyggnaden skulle då vara större än den tillåtna arean på 25 kvm. Man kan tro att 5 kvm inte skulle göra någon större skillnad, men ack så fel man har då. Det innebär exempelvis plats för ett kök, ett mindre sovrum eller en mycket större toalett.


Leverantörer som idag säljer attefallshus på 30 kvm

Idag finns det redan leverantörer som bygger attefallshus på 30 kvm, men då måste man ansöka om bygglov. Går regeringens vilja igenom så kommer detta dock inte att behövas. Går man i tankar att utöka sin egen byggnad med ett attefallshus på 30 kvm så kan det vara en god idé att jämföra de olika tillgängliga attefallshusen på marknaden. För mer information om detta så kan man besöka hemsidan attefallshus.se där det finns beskrivet gällande dessa byggnader. Man beräknar att i slutat av 2018 så kommer man få ett slutgiltigt svar gällande ökningen av den tillåtna arean.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Attefallshus med källare

Det finns idag flera olika sorters attefallshus som man kan välja mellan när det väl är dags. Man kan välja att köpa ett nyckelfärdigt attef...