onsdag 16 maj 2018

Attefallshus regler

Det finns ett antal olika regler att anpassa sig och rätta sig efter om man har för avsikt att bygga ett attefallshus. Precis som så många andra saker i samhället behöver man rätta sig i ledet och följa de regler som finns där, oavsett vad man tycker.

Många gånger finns också goda anledningar till att reglerna ser ut precis som de gör, även om man inte alltid inser det själv och på egen hand.



ATTEFALLSREGLER ATT FÖRHÅLLA SIG TILL

Här är ett par av de viktiga reglerna att rätta sig efter och som man enligt Viivilla.se bör förhålla sig till om man bygger ett attefallshus.

STORLEKEN SPELAR ROLL

För det första så är storleken viktig. Ett attefallshus får inte vara större än maximalt 25 kvadratmeter stort. Blir det större än så räknas det ju nämligen inte som ett attefallshus längre!

TILLÅTET ATT BYGGA ÄVEN OM ANNAT HUS FINNS PÅ TOMTEN

En annan väldigt viktig regel att följa och tänka på är att man faktiskt får uppföra ett attefallshus på en tomt där det redan i nuläget finns antingen ett enbostadshus eller ett tvåbostadshus. Hela poängen med attefallshus är ju liksom att man ska kunna bygga ett hus till på sin tomt utöver de hus som redan nu finns.

FRISTÅENDE BYGGNAD

En ytterligare regel som egentligen är ganska självklar men som ändå förtjänar att påpekas är att ett attefallshus behöver vara fristående för att räknas som ett attefallshus. Annars, om det byggs ihop med det befintliga huset på tomten, så räknas det inte längre som ett attefallshus utan som en del av det befintliga huset. Att bygga ut sitt eget hus är något som det finns andra regelverk kring.

NÄRHET TILL BEFINTLIGT HUS

Dessutom behöver attefallshuset vara placerat i en omdedelbar närhet till ett befintligt enbostadshus eller tvåbostadshus. Den som äger en väldigt stor tomt kan alltså inte bygga attefallshuset alltför långt borta från det befintliga huset, då räknas det ej längre som ett attefallshus.

REGLERING OM HÖJD

En annan viktig regel är att ett attefallshus inte får vara högre än fyra meter, från marken till toppen av taket.

AVSTÅND FRÅN TOMTGRÄNSEN

Man får inte heller bygga ett attefallshus närmare än 4,5 meter ifrån tomtgränsen. Åtminstone inte utan att berörda grannar ger sitt medgivande till det. Om de går med på det får man bygga, men utan deras tillstånd är grundregeln att man inte får bygga närmare än 4,5 meter.

Läs mer om regler för attefallshus här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Attefallshus med källare

Det finns idag flera olika sorters attefallshus som man kan välja mellan när det väl är dags. Man kan välja att köpa ett nyckelfärdigt attef...